10 askelta sateenkaarinuoresi tukemiseksi

 

Sateenkaarevan nuoresi tukemisen ei tarvitse olla rakettitiedettä. Kokosimme listan, jolla varmistat perusasioiden haltuunoton.  

 

1. Kuuntele ja muista säädellä reaktiotasi 

 

Omasta identiteetistä läheiselle kertominen on jännittävä tilanne! Nuoria monesti jännittää, miten vanhemmat suhtautuvat uuteen ja mahdollisesti yllättävään tietoon. Yleensä nuoret ovat miettineet muutaman asian, jonka haluavat kertoa, mutta eivät ole varautuneet kysymystulvaan, joka vanhemman tai huoltajan mielessä saattaa ensireaktiona olla. Onkin tärkeää, että nuori saa kokemuksen siitä, että hän tulee kuulluksi. Suuri määrä kysymyksiä voi tuntua hyökkäävältä, vaikka vanhempi tai huoltaja ei sitä missään nimessä tarkoittaisikaan. Luota, että teillä on aikaa. Kaikkea ei tarvitse kysyä nyt ja kaikkeen nuorella ei ole edes itselleensäkään vastausta vielä nyt.  

 

2. Näytä, että rakastat  

 

Sanoako nuorelle ”Rakastan sinua, olit mitä hyvänsä”?. Sen sijaan, että kertoisit nuorelle rakastavasi häntä, identifioitui hän miten hyvänsä, voit ehkä kiittää häntä luottamuksesta ja tärkeän asian jakamisesta. Välillä hyvää tarkoittaviin viesteihin tulee mukaan rivienväliteksti, jota emme ole tarkoittaneet. Mikäli kerromme jollekulle, joka juuri on jakanut vähemmistöidentiteettinsä, että rakastamme häntä tietenkin vaikka hän näin identifioituukin, tulemme kertoneeksi, että ikään kuin tähän vähemmistöön kuuluvan ei kuuluisi odottaa rakkautta kuten ennen. Rakkaudesta on siis tullut jotain, mikä ei olekaan enää itsestään selvää ja varmaa. Luottamuksesta kiittäminen ja tutut yhteiset tavat rakkauden ja välittämisen osoittamiseksi ovat toisenlainen tapa kertoa, että rakkaus ei ole muuttunut mihinkään. Käyttäytyminen vakuuttaa ihmismieltä konkreettisuutensa vuoksi yleensä sanoja paremmin – siispä laske kännykkä kädestä kun juttelette, ehdota yhteistä tekemistä entiseen tapaan, kysele miten menee.  

 

3. Kunnioita nuoren itsemäärittelyoikeutta = usko häntä 

 

Mitä nuori kertookaan sinulle itsestään niin ota se vastaan sellaisena kuin hän sen sinulle kertoo. On nuori kertonut sitten sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai vaikkapa uudesta suhdemuodosta, on hän oman itsensä asiantuntija. Nuori on saattanut kertoa uudesta nimitoiveesta, ihastuksesta joka onkin eri sukupuolta kuin olit ehkä ennalta arvannut tai suhdekuvioista, jotka eivät olleet sinulle entuudestaan tuttuja. Meistä kukaan, ammattilaisistakaan, ei osaa ennustaa tulevaa luotettavasti. Asiat voivat muuttua, mutta ne voivat myös pysyä siten kuin ne nyt ovat. Mikäli nuori luottaa sinuun kerran, tulee kunnioitetuksi ja kuulluksi, niin on varsin todennäköistä, että hän rohkenee kertoa asioista myös mikäli ne muuttuvat. Nuorilla on usein hieno kyky elää tässä hetkessä, fiilistellä sitä mikä tänään on totta ja tuntuu hyvältä, eikä asiaa tarvitse aina mutkistaa sen enempää ja alkaa määritellä koko loppuelämää. Elämä avautuu kyllä, hetki kerrallaan ja ihan itsestään.  

 

4. Opiskele perussanasto 

 

Sateenkaaritermistö elää ja kasvaa jatkuvasti, mutta onneksi perustermistön haltuunottaminen tai päivittäminen ei vaadi kuin muutaman pienen lukuhetken. Perussanaston osaaminen antaa nuorellesi selkeän viestin, että sinua kiinnostaa ja näet vaivaa sen eteen, että ymmärtäisit hänen maailmaansa paremmin. Sanastoon tutustumisen voi jakaa vaikkapa muutamalle iltakahville, jotta jää myös aikaa vähän kuulostella omia ajatuksia ja tunteita, joita uusiin asioihin tutustuminen voi herättää. Suosittelemme Setan sanastoa, joka on hiljattain päivitetty https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/ Monille perussanaston osaaminen antaa myös itsevarmuutta puhua näistä teemoista. Vaikka sanasto antaakin kielen, jolla puhua, muistathan kysyä omalta nuoreltasi hänen omasta itsemäärittelystään – ”mitä tämä tarkoittaa juuri sinulle?” – jotta osaat kohdata hänet hänen toivomallaan tavalla.  

 

5. Varmista turvallinen tila oppimiselle  

 

Kaikilla nuorilla on yhtäläinen oikeus oppia. Kouluja sitovat velvoitteet edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja siten myös estää mm. seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen ja sen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Koulujen välillä on kuitenkin paljon vaihtelua ja samoin opettajien ja muun henkilökunnan osaamisen taso vaihtelee paljolti omaa arvomaailmaa ja kiinnostuksen kohteita peilaten. Sateenkaarinuoresi voi tarvita sinun tukeasi sen varmistamiseen, että kouluympäristö on hänelle turvallinen ja mieluisa paikka oppia ja olla osa yhteisöä. Mikäli kouluympäristö on haasteellinen, pyri löytämään yksi sateenkaariosaava, -sensitiivinen tai -myönteinen ammattilainen koulusta, jonka kanssa lähdet edistämään nuoresi oikeuksia. Tämä ammattilainen voi olla kuka tahansa nuoresi opettaja, johon nuori luottaa, tai oppilas- tai opiskeluhuollon ammattilainen, kuten esimerkiksi psykologi tai kuraattori. Mikäli tarvitset lakipykäliä joihin tukeutua tai haluat oppia lisää sateenkaarinuorten kokemuksista kouluympäristössä, voit perehtyä Opetushallituksen sivuihin, jossa asia käsitellään tiiviisti: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuussuunnittelu  

 

 

6. Tue ikätoverisuhteita ja harrastuksia  

 

Nuoresi on yhä paljon muutakin kuin vain sateenkaareva! Harrastukset, erilaiset mielenkiinnonkohteet ja vaikkapa erilaisissa tapahtumissa käyminen toimivat tärkeinä voimavaroina kelle hyvänsä nuorelle. Harrastuksen ei tarvitse olla viikottainen tiettyyn aikaan ja tietyssä paikassa tapahtuva juttu, jotta se olisi ”oikea harrastus” vaan oikea ja hyvä harrastus voi olla mitä tahansa, missä nuori saa viihtyä kiinnostavan tekemisen parissa ja saa myös tietoa omista vahvuuksistaan. On myös tärkeää muistaa, että harrastuksessa ei tarvitse olla hyvä tai taitava, jotta siitä voisi nauttia ja sitä voisi jatkaa! Vapaa-ajanvietto mielekkäillä tavoilla on myös koulusta erillinen paikka kaverisuhteiden luomiselle. Hyvät ikätoverisuhteet suojaavat monenlaisilta riskitekijöiltä ja jo yhdellä ystävällä tai kaverilla on tässä merkitystä. Muista tukea nuortasi myös siinä, että hänellä on oikeus odottaa hyvää kohtelua muilta, kuten kaikilla muillakin, ja hänellä on oikeus vetää myös rajoja ihmisten käytökselle.  

 

7. Tue neutraalia ja hyvää suhdetta omaan kehoon  

 

Muistatko, miten pienet lapset ihastelevat ja tutkivat uteliaina omaa kehoaan? Pienet lapset kokeilevat, mihin kaikkeen tämä keho pystyykään, miltä kaikki tuntuu ja mitä kaikkea tällä keholla voikaan tehdä. Keho sopii leikkimiseen, maailman valloittamiseen ja itsetutkiskeluun. Tämä asenne olisi meille kaikille sopiva. Media ja erilaiset keskustelukulttuurit kuitenkin haastavat suhtautumista omaan kehoon. Murrosikä on suurelle osalle meistä ollut jollain tapaa haastavaa aikaa oman kehon ja sen jatkuvien muutosten kanssa. Yhtään vähemmän haastavaa se ei ole nuorelle, joka pohtii esim. omaa sukupuoltaan. Somessa on jo paljon hyvää puhetta kehopositiivisuudesta, ”rakasta omaa kehoasi!”, mutta monesti sen viesti kehon rakastamisesta voi tuntua mahdottoman isolta vaatimukselta nuorelle, joka saattaa kokea vaikeita, paniikkiin asti meneviä tunteita omasta kehosta tai sen yksittäisistä piirteistä. Riittävän hyvä kehosuhde voi olla esim. kehoon neutraalisti suhtautuva, kehoon uteliaasti suhtautuva, kehon viestejä kuunteleva, keholle hyviä asioita tarjoava. Välillä voi olla tarpeellista käyttää myös keinoja, joilla tuntemukset kehosta voi laittaa hetkeksi sivuun, ja keskittyä aivan muuhun. Voimallinen keino tukea oman nuoren kehosuhdetta on olla hyvänä esimerkkinä. Jos nautit luonnossa ulkoilusta, tanssimisesta, erilaisista tyylikokeiluista, kuntosalilla käymisestä, järvessä uimisesta, omien vaatteiden ompelusta, hiusten värjäämisestä tai vaikkapa ravitsevan ruoan valmistamisesta niin olet jo hyvällä tiellä. Kun suhtaudut omaan kehoosi ystävällisesti, et kommentoi syötyjä kaloreita, puristele makkaroita tai hauku itseäsi nuoren – tai myöskään itsesi! – kuullen, näytät jo hyvää esimerkkiä. Tue nuortasi pitämään huolta kehostaan, sillä meillä kaikilla on vain tämä yksi keho. Vaikka se olisikin tulevaisuudessa erilainen keho, on silti pidettävä siitä kehosta huolta myös nyt, sillä se sama keho on tulevan rakennusainetta. Auta nuortasi löytämään keinoja, jotka toimivat hänelle; esim. hämärä valaistus suihkussa, mieluisat vaatteet ja tarvittaessa binderit, sopiva hiustyyli, mieluisa tapa liikkua.  

 

8. Valikoi ja ”kuratoi” sosiaalista mediaa ja muuta mediaa  

 

Jos pysähdyt hetkeksi miettimään, miten sateenkaari-ihmisiä on esitetty mediassa 90-luvusta tähän päivään, huomaat varmasti, että paljon on muuttunut. Sateenkaariedustus vaikkapa elokuvissa ja sarjoissa vaatii kuitenkin yleensä hieman perehtymistä ja arviointia, mikäli haluaa esim. perheen yhteiseen leffahetkeen tarjota jotakin mukavaa katsottavaa vaikeuksista ja erikoisuuksista kertomisen sijaan. Sosiaalinen media tarjoaa hienoja mahdollisuuksia etsiä ja löytää myönteistä, voimavaroja ja vahvuuksia painottavaa sateenkaarevaa sisältöä. Mikäli muutoinkin vietät aikaa somessa, suosittelemme, että alat hiljalleen etsiä ja seurata myönteistä ja voimavaroihin keskittyvää sateenkaarisisältöä. 

 

9. Tue nuoren kasvavaa itsenäisyyttä, mutta ole saatavilla ja kiinnostunut  

 

Nuoren tavanomaiseen kehityskulkuun kuuluu suuntautuminen poispäin vanhemmista ja kohti ikätovereita sekä kohti suurempaa itsenäisyyttä ja yksityisyyttä. Nuoruus on kuitenkin ajanjakso lapsuuden ja nuoren aikuisuuden välissä, johon kuuluu aaltoliike. Välillä sitä haluaa olla itsenäinen ja pärjätä itse, mutta välillä kaipaa vanhemman tuttua turvaa. Itsenäisyyteen tukeminen ja samanaikaisesti kiinnostuksen osoittaminen ja saatavilla olo on tasapainoilua, josta ei välillä saa muita kiitoksia kuin teinin ovenpaiskomiset. Mutta hei, se on juuri se juttu! Nuoret näyttävät isot tunteet juuri heille, jotka tuntuvat turvallisilta. Vanhempien osoittama kiinnostus on asia, joka suojaa monilta riskeiltä. Pysy siis jollain tapaa kartalla, keiden kanssa nuoresi hengailee, missäpäin nettiä nuori surffailee ja millaista mediaa hän kuluttaa.  

 

10. Ryhdy LHBTQIA+-liittolaiseksi 

 

LHBTQIA+-kirjainrimpsuversioita on monenlaisia. A-kirjain tarkoittaa joissain rimpsuissa aseksuaalin lisäksi myös ”ally”=liittolainen. Liittolainen siis yksinkertaisesti tukee sateenkaari-ihmisten oikeuksia. Tiedäthän, että sinun omalla nuorellasi ei voi olla sen vahvempaa liittolaista kuin oma vanhempi? Yksikään terapeutti, opettaja tai edes kaveri ei ole yhtä vaikutusvaltaisessa asemassa nuoren elämässä kuin oma vanhempi tai huoltaja. Mitä sitten voit liittolaisena tehdä? Kaikki mitä yllä on jo kuvattu, ovat tärkeitä askeleita liittolaisuudessa. Voit myös miettiä, voisitko osallistua esim. Pride-tapahtumiin, muistaa laittaa allekirjoituksesi tärkeisiin vetoomuksiin, tehdä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä aloitteita koulun suuntaan, ostaa ja kuluttaa sateenkaarevien ammattilaisten tekemää sisältöä tai kulttuuria, lahjoittaa rahaa sateenkaarevaan ihmisoikeustyöhön, seurata somessa kiinnostavia sateenkaariammattilaisia, ehdottaa kirjastoon sateenkaarikirjahyllyä, osallistua vapaaehtoistyöhön eri järjestöissä, pitää sateenkaaripinssiä taikka -ranneketta viestiäksesi että sinulle voi näistä asioista puhua tai jakaa sateenkaariyhdistysten materiaaleja somessa. Kaikki liittolaisuus ei ole näkyvästi barrikadeille kiipeämistä, vaan voit miettiä juuri sinulle, omaan jaksamiseesi ja osaamiseesi sopivia tapoja osallistua. Liittolaisuus on tärkeää HLBTQIA+ihmisten ihmisoikeuksien turvaamiseksi ja vahvistamiseksi. Oikeuksia ei ole saatu ilman mittavaa taistelua ja nämä oikeudet eivät myöskään säily ilman yksittäisten, ihan tavallisten ihmisten ja yhteisöjen ponnisteluja. Mieti, mikä voisi olla se yksi sinulle sopiva keino olla liittolainen, jolla varmistat turvallista tulevaisuutta omalle ja myös muille sateenkaareville nuorille. 

 

Kirjoittanut Maarit Grönroos  

 

Share:

Picture of admin

admin

On Key

Related Posts

Juhlapyhistä selviytyminen sateenkaarevana

Juhlapyhien lähestyessä moni HLBTQIA+-porukkaan kuuluva nuori miettii, miten tulevista sukuillallisista taas selviää. Kun pappa kommentoi painoa, mummo kyselee jälkikasvun perään, kummi utelee poika- tai tyttöystävästä,

Miten coaching eroaa terapiasta?

Coaching ja terapia ovat molemmat työskentelymuotoja, jotka perustuvat vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Molemmissa työskentely on prosessi, jonka pituus vaihtelee. On kuitenkin myös tärkeitä eroja. Terapia, tarkemmin

Hyvää rasisminvastaista viikkoa!

    Tällä viikolla vietetään kansainvälistä rasismin vastaista viikkoa. Viikon tarkoituksena on ottaa kantaa syrjimättömyyden, antirasismin, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Jokainen meistä voi osallistua rasisminvastaiseen